EGO-Charging station


Šta je EGO?


Zašto EGO?

Sistem pametnih električnih punionica omogućit će široku upotrebu električnih vozila, te predstavlja poticaj razvoju novih tehnologija električne mobilnosti u BiH. Korištenjem pametnih električnih punionica, povećat će se prepoznatljivost i kvalitet turističke ponude te širokom upotrebom električnih vozila smanjit će se emisija štetnih gasova. EGO punionice za električna vozila predstavljaju prvi takav domaći proizvod, izrađen u skladu sa važećim svjetskim standardima. Punionice će biti u evropskom sistemu nadzora ELEVAT.


Benefiti korištenja EGO?

Razvoj mreže pametnih punionica domaće proizvodnje u BiH,
• Smanjenje CO2 emisija upotrebom električnih vozila u saobraćaju,
• Smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima,
• Kreiranje atraktivne usluge u cilju poboljšanja turističke ponude, te
svrstavanja zajednice u ekološki osvještene sredine,
• Centralizovanje daljinskog nadzora električnih punionica u cilju
efektivne kontrole i upravljanja,
• Niži troškovi korištenja i održavanja električnih vozila u odnosu na
konvencionalna,
• Upotreba električnih punionica kao reklamnog prostora za poticaj
ekonomskog razvoja,
• Motivisanje stanovnika BiH za nabavku električnih vozila.


EGO modeli

Elektromobilnost se razvija kroz nabavku i instalaciju električnih punionica, gdje odabir tipa električne punionice zavisi od snage i brzine punjenja, te zahtjeva tržišta i očekivanog prometa električnih vozila na željenoj lokaciji. Pored osnovne funkcionalnosti, sistem pametnih električnih punionica uključuje i sistem nadzora sa funkcijama rezervacije, pametnog obračunskog sistema, reklamni prostor sa nizom drugih funkcija i mogućnosti. Daljinski nadzor električnih punionica nudi mogućnost efektivne kontrole i upravljanja. Sve EGO električne punionice imaju standardno ugrađeno AC punjenje i to: 1x Tip 2 utičnica i minimalno 1x šuko utičnica.

Pored toga, naše punionice imaju opciju za jedno ili dva istovremena DC punjenja i to: 1x CCS / 1x CHAdeMO priključak ili CCS+CHAdeMO / 2x CCS priključka.

Raspon snage EGO električnih punionica je 60 kW – 270 kW (DC + AC istovremeno punjenje), ovisno od potreba i priključka na elektromrežu (izlazni DC napon je 200 – 1000 V, dok je izlazna DC struja 100 – 600 A).


CET Energy d.o.o. i budući razvoj EGO

CET Energy d.o.o. je vodeća kompanija za pametna rješenja u Bosni i Hercegovini, koja je uspješno realizovala projekte sa najzahtjevnijim tehničko-tehnološkim izazovima u području elektroenergetskog sektora, industrijskih telekomunikacionih sistema, kao i sistema pametnog grada. Svojim društveno odgovornim i profesionalnim djelovanjem firma je dobila značajnu podršku relevantnih kako domaćih tako i međunarodnih institucija.

CET Energy d.o.o. radi na konstantnom unapređenju i razvoju svog poslovanja, kao i sistema koje nudi, uključujući i EGO. Pouzdan, fleksibilan i skalabilan EGO sistem po uzoru na svjetske trendove predstavlja pravac djelovanja budućeg razvoja u sklopu savremenih, inovativnih i skalabilnih rješenja.