Pametni parking sistem u realizaciji CET Energy, koristi najnovija tehnološka rješenja kako bi na pouzdan način detektovao slobodna parking mjesta u sarajevskim ulicama Brodac i Bistrik. Sistem informiše vozače i vlasnike parkinga o trenutnom stanju zauzetosti parking mjesta te nudi potpunu kontrolu i statističke pokazatelje vlasnicima parkinga.

https://www.klix.ba/biznis/cet-energy-uspjesno-implementirao-smart-parking-i-smart-airquality-sisteme-u-sarajevu/210112024

Sistem predstavlja početak rješavanja saobraćajnih gužvi prouzrokovanih traženjem parkinga. Implementirani projekti u svijetu su pokazali da time dolazi do značajnog smanjenja zagađenja zraka. Po uzoru na svjetska rješenja, građani Sarajeva i njegovi posjetioci će štedjeti vrijeme prilikom traženja slobodnog parking mjesta.

CET Energy kompanija, zahvaljujući dugogodišnjim iskustvom, je uspješno realizovala projekte sa najzahtjevnijim tehničko-tehnološkim izazovima u području elektroenergetskog sektora i industrijskih telekomunikacionih sistema. Svojim društveno odgovornim i profesionalnim djelovanjem firma je dobila značajnu podršku  relevantnih institucija i nadležnog kantonalnog ministarstva na ovom projektu ( https://ms.ks.gov.ba/aktuelno/novosti-sa-vlade/sarajevo-docekuje-2021-godinu-sa-novim-pametnim-parking-sistemom-u-ulicama-brodac-i-bistrik ). I na ovom, kao i brojnim drugim projektima, sistem je razvio i implementirao tim mladih inžinjera elektrotehnike na čelu sa direktorom Arminom Selimićem. U projektu pametnog parkinga kompanija je opravdala ukazano povjerenje, a Bosna i Hercegovina dobila prvo domaće rješenje on-street sistema pametnog parkinga.

Ovaj projekat je ujedno i poziv svim zainteresovanim stranama koje imaju za cilj pouzdan, fleksibilan i skalabilan nadzor i upravljanje parking prostorima, da se obrate firmi CET Energy, jedinoj kompaniji u Bosni i Hercegovini sa referencama u realizaciji on-street pametnog parkinga i unaprijede svoju parking uslugu i doprinesu održivoj sredini.

Pored pametnog parkinga, CET Energy je uspješno realizovao projekat pametnog nadzora zagađenja zraka na lokacijama ulica Brodac i Bistrik u Sarajevu. U toku je realizacija pametne rasvjete na području Sarajeva također u sklopu ovih projekata. Portofolio CET Energy pametnih usluga uključuje pametni parking, pametna rasvjeta, pametni nadzor zagađenja zraka, te pametni otpad. Ovo je ujedno i poziv svim zainteresiranim javnim institucijama i privatnim kompanijama koje žele da unaprijede svoj segment poslovanja sa pametnim rješenjima da nas kontaktiraju u cilju dobijanja personaliziranih rješenja u skladu sa svjetskim trendovima.